Thursday, May 26, 2011

Το πρωί με τη βαριοπούλα το βράδυ με το τζόιστικ οι κατάδικοι στην Κίνα

Το πρωί με τη βαριοπούλα το βράδυ με το τζόιστικ οι κατάδικοι στην Κίνα

Την μέρα σκάβουν χαντάκια και στοές σε ανθρακορυχεία και τη νύχτα παίζουν υποχρεωτικά διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων (Role Playing Game), ώστε οι φύλακες τους να πουλάνε ό,τι “εικονικά αγαθά” κερδίζουν.

To τυπικό πρόγραμμα μιας φυλακής -στρατοπέδου εργασίας, στην Κίνα είναι σκληρό και οι φυλακισμένοι σκάβουν ατελείωτα χαντάκια, στοές ανθρακορυχείων ή σπάνε πέτρες, συνήθως για 12 ώρες τη μέρα. Η “αναμόρφωση” τους όμως δεν τελειώνει όταν δύει ο ήλιος. Γυρνώντας στη φυλακή είναι υποχρεωμένοι να παίζουν διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια ρόλων όπως το “World of Warcraft” όλη νύχτα ή μέχρι η όραση τους να τους εγκαταλείψει.

Η νυχτερινή τους “εργασία” μάλιστα είναι πιο προσοδοφόρα από την ημερήσια, αφού τα εικονικά αντικείμενα, όπως μονάδες εικονικού χρήματος, μαγικά ξόρκια και όπλα ή άλλα “αξεσουάρ”, που κερδίζουν σφάζοντας τέρατα και εχθρούς, βγαίνουν σε δημοπρασίες αποφέροντας μέχρι και 500 λίρες τη μέρα ανά “εργάτη”. Ποσό το οποίο πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες των δεσμοφυλάκων.

Η υποψία υπήρχε για χρόνια, μιας και η Κίνα είναι η πατρίδα του 80% του παγκόσμιου εικονικού “gold farming”. Της διαδικασίας δηλαδή κατά την οποία πάμφτωχοι εργάτες μετατρέπονται σε gamers που για πενταροδεκάρες παίζουν όλη μέρα κερδίζοντας εικονικά αγαθά. Τα οποία τα αφεντικά τους πουλούν στη συνέχεια σε κανονικούς παίκτες που βαριούνται να αποκτήσουν το ψηφιακό όπλο της αρεσκείας τους παίζοντας για ώρες.

Κράτος και δεσμοφύλακες έχουν εκμεταλλευτεί  με κάθε τρόπο το εργατικό δυναμικό των φυλακών, που έχει αναγκαστεί με τη χρήση βίας να φτιάχνει από τσόπστικς και οδοντογλυφίδες με τα χέρια, μέχρι καθίσματα αυτοκινήτων για την βιομηχανία.

Τώρα την κλιμάκωση του “gold farming” στις φυλακές  εξομολογείται στην Γκάρντιαν ο Λιού Ντάλι ένας πρώην δεσμοφύλακας ο οποίος ολοκλήρωσε την τριετή ποινή του, στην οποία  εκτός από το σκάψιμο εξαναγκάστηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους κρατούμενους να παίζει Warcraft μέχρι λιποθυμίας.

 

0 comments: