Οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στις οθόνες βελτιώνουν σημαντικά την απεικόνιση στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, είτε πρόκειται για το ηλεκτρονικό μελάνι (e-ink) που χρησιμοποιεί το Kindle και το Sony Reader, είτε πρόκειται για οθόνες οργανικών LED, όπως αυτές που χρησιμοποιούν τα netbooks και τα έξυπνα τηλέφωνα. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, η τεχνολογία υπόσχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία ανάγνωσης ενός e-bοok.
Οθόνες χαμηλού ενεργειακού κόστους και οθόνες e-paper, που μπορούν να διαβαστούν στο άμεσο ηλιακό φως, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2010, από εταιρείες όπως η Prime View International και η Plastic Logic, όπως δήλωσε ο Νικ Κολάνερι, διευθυντής του Κέντρου Εύκαμπτων Οθονών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αρχικά οι οθόνες αυτές θα είναι επίπεδες και δεν θα διαφέρουν σημαντικά από οθόνες σε συσκευές όπως το Kindle της Amazon», εξήγησε. «Καινούργια χαρακτηριστικά όμως, όπως η μηχανική ευκαμψία θα δώσει νέα ώθηση και νέες δημιουργίες από τους σχεδιαστές».
Πραγματικά εύκαμπτες οθόνες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες σε τρία με πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Κολάνερι. Οι e-readers θα μπορούσαν να γίνουν λεπτοί σαν ένα φύλλο χαρτιού και να περιέχουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, άρθρων περιοδικών και άλλο περιεχόμενο.
...more...
Η σύνδεση στο Ίντερνετ θα συμβαδίσει με την ανάπτυξη αυτών των συσκευών, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κατεβάζουν περιεχόμενο από οπουδήποτε με τη χρήση Wi-Fi ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη. Το Kindle της Amazon συνδέεται ασύρματα με το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, όπου οι χρήστες αγοράζουν και κατεβάζουν e-books στη συσκευή τους μέσα σε λίγα λεπτά. Συμβαδίζοντας με αυτές τις εξελίξεις, η Barnes & Noble πρόσφατα εγκαινίασε το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα και έναν e-reader που επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν τίτλους βιβλίων στο κινητό τους.
Τον περασμένο μήνα, η Sony ανακοίνωσε το δικό της πρώτο e-reader με ενσωματωμένο wi-fi, με τιμή στα 400 δολάρια, όταν διατεθεί στην αγορά τον προσεχή Δεκέμβριο. Φήμες θέλουν και την Apple να συμμετάσχει στην αγορά αυτή, με το πολυαναμενόμενο Tablet, μία συσκευή-υπολογιστή με μεγάλη οθόνη αφής.
Όπως φαίνεται, ο χρόνος είναι κατάλληλος για τέτοιες ενέργειες. Οι πωλήσεις των e-books γνωρίζουν σημαντική αύξηση, όπως επεσήμανε ο Χιού Μακγκουάιρ, διευθύνων της Book Oven, μιας εταιρείας που αναπτύσσει web εφαρμογές για τη δημοσίευση e-books και τίτλων on-demand.
«Η αγορά χονδρικής των e-books στις ΗΠΑ έφτανε τα 50 εκατομμύρια δολάρια το 2008, ενώ αναπτύσσεται εντυπωσιακά», τόνισε ο Μαγκουάιρ, παραθέτοντας στοιχεία του Διεθνούς Φόρουμ Ψηφιακών Εκδόσεων, ενός οργανισμού που παρακολουθεί την αγορά των e-books. Επιπλέον, ο Μαγκουάιρ ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009, η αγορά σημείωσε αύξηση 53% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή τα e-books αντιστοιχούν μόλις στο 1-3% της συνολικής αγοράς βιβλίου. Ωστόσο, οι επιτυχίες του Kindle και οι κινήσεις της Google και της Sony, συνηγορούν υπέρ ενός λαμπρού μέλλοντος για την αγορά. «Πιστεύω ότι το 20% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων θα είναι από e-books, μέχρι το 2014, αν και κάποιοι έχουν προβλέψει μεγαλύτερα ποσοστά», δήλωσε.
Το ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει φυσικά με το μέλλον της παραδοσιακής μορφής των βιβλίων. «Τα e-books θα επωφεληθούν σημαντικά από την ανεξάρτητη εκδοτική αγορά, καθιστώντας ευκολότερη την πώληση ενός βιβλίου σε χαμηλή τιμή, και γρήγορη επίτευξη εσόδων», ανέφερε ο Μαγκουάιρ.
Όπως και να 'χει, αναλυτές εκτιμούν ότι τα κλασικά και τα ψηφιακά βιβλία θα συνυπάρχουν για κάποιοι καιρό, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι απαιτείται αλλαγή στον τρόπο σκέψης, προκειμένου να αναπτυχθούν στο έπακρο τα e-books. «Οι εκδότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα e-books μπορούν να φέρουν περισσότερους τίτλους στους αναγνώστες για λιγότερα χρήματα. Οι επιτυχημένοι εκδότες θα είναι εκείνοι που θα δράξουν τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας και θα προσέξουν τις ανάγκες των καταναλωτών.», κατέληξε ο Μαγκουάιρ.
Monday, October 12, 2009
Η εξέλιξη στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης...
Posted by giannis at 3:00 AM
Categories: technology, εργαλεία, σχολείο
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment