Friday, November 7, 2008

what about the internet and the use of it... and the use of OLPC...

καλημέρα σας,

αφορμή για το παρακάτω mail έπαιξε για άλλη μιά φορά ένας από τους μεγαλύτερους open-source developer (ίσως ο μεγαλύτερος) ο Richard Stallman.
Δύο είναι τα μέρη που θίγει ο r.s.:

r.s.

1.
Ο r.s. λοιπόν λέει σε συνέντευξή του ότι δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου το internet εκτός από μισή έως μία ώρα την ημέρα και φυσικά όπως ίσως να σας είπα και σε παλαιότερο post είναι κατά του λεγόμενου "cloud computing".[1]

Πράγματι η εξάρτηση και η χρήση του όταν υπερβαίνει κάποια μέτρα αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα αντί να λύνει και αρκετά προσωπικά στοιχεία παύουν να είναι δικά μας αλλά φιλοξενούνται και δυνητικά περνούν στην κατοχή κάποιων άλλων και τους οποίους δεν γνωρίζουμε (!!!).

a.k.

Στο πλαίσιο αυτό ο συγγραφέας A.Keen[2] με δύο κυρίως βιβλία του [3][4] βάζει έντονα τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του δικτύου και του λεγόμενου web 2. [5].
Αρκετά προβληματίζεται για την χρήση του δικτύου σε συνδυασμό με το "cloud computing" στο οποίο αναφέρεται και ο r.s. και ιδιαίτερα για την χρήση του "youtube" και "myspace" και άλλα συναφή στους νέους στους οποίους πλέον διαμορφώνει προσωπικότητες και χαρακτήρες και κατ'επέκταση αρχίζει και διαμορφώνει μία "πραγματικότητα". Δείτε λίγο τους μαθητές σας, τους φοιτητές σας, τους φίλους σας ή/και όποιους άλλους γνωρίζετε...( π.χ. τα παιδιά σας...) Δεν αρχίζουν να γίνονται (και να γινόμαστε) πλέον επικίνδυνα εξαρτημένοι από το δίκτυο και ίσως με απρόβλεπτες συνέπειες ?
Ο a.k. προχωράει ακόμα παραπέρα και θεωρεί ότι η οικονομική κρίση που χτυπάει πλέον όλο τον κόσμο θα επηρεάσει (αρνητικά) οπωσδήποτε και το δίκτυο αλλά και την χρήση του λεγόμενου "free content contribution" και κατά συνέπεια του "open source development". [6]

olpc

2.
Ο r.s. έχει πλέον στραφεί κατά του olpc παρ' ότι ο ίδιος το είχε υιοθετήσει και μάλιστα το χρησιμοποιούσε και προσωπικά. Ο λόγος είναι η απόφαση του n.negreponte να υιοθετήσει στο olpc μία ειδική έκδοση των window$ XP, πράγμα που ο r.s. θεωρεί ότι είναι σοβαρότατο πλήγμα κατά του open-source και free software και κατά συνέπεια των λογισμικών κάτω από GPL.
Ο αντίλογος βέβαια λέει ότι βάλαμε μία έκδοση των win XP που είναι τόσο φτηνή (7$) που δεν επηρεάζει το κόστος του laptop και κάνει το laptop πιό προσιτό σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες ή σχολεία θέλουν να δουλέψουν σε περιβάλλον windows. Ο r.s. σε αυτό το επιχείρημα αντιτείνει το παράδειγμα των τσιγάρων λέγοντας "olpc smoke windows" και εννοεί ότι και τα τσιγάρα εάν γίνουν φτηνότερα τότε θα γίνουν χρήσιμα ή/και ωφέλιμα ???
σε ένα μεγάλο ποσοστό θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις όπως κάνει ο r.s. (i dropped olpc) γιατί πιστεύω ότι παρ'ότι όντως πλέον μπορεί να μπει και Λ.Σ. windows δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να βγαίνει με linux. Είναι κάτι ανάλογο με τα mini-notebooks στυλ asus EEE, acer aspire, msi wind κλπ... τα οποία βγαίνουν και με win και με linux.
Παρ´όλα αυτά είναι πάντα ενδιαφέρουσα η θέση του r.s. [7]

Links:
[1] http://athang-it.blogspot.com/2008/10/cloud-computing-is-trap-warns-gnu.html
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Keen
[3] http://www.amazon.com/Cult-Amateur-Internet-Killing-Culture/dp/0385520808
[4] http://www.amazon.com/Cult-Amateur-MySpace-user-generated-destroying/dp/0385520816/ref=pd_cp_b_1
[5] http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/006/714fjczq.asp
[6] http://www.internetevolution.com/author.asp?section_id=556
[7] http://www.bostonreview.net/BR33.6/stallman.php

0 comments: