Wednesday, September 30, 2009

Καλωσήλθατε στο Σχολίνουξ!



[photo from sxolinux.gr]

(το ελαβα απο το φιλο μου Δημητρη:)
Δεν το έχω εγκαταστήσει - δοκιμάσει ακόμη αλλά μου φαίνεται πολύ καλή δουλειά ...

http://www.sxolinux.gr/
 http://www.sxolinux.gr/apps.html

 http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/ : ... ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (που περιέχει;)

> Καλωσήλθατε στο Σχολίνουξ!
> Τι είναι:
> Το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Λίνουξ για μαθητές Γυμνασίου. Λέμε «ελεύθερο» γιατί αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο τροποποιούμε (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.
>
> Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
>
> Το Σχολίνουξ, λόγω της «λινουξικής» φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, της ύπαρξης ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και, κυριότερα, του ελεύθερου/συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι ιδανικό για μαθητές, επειδή συνδυάζει:
>
> a.. ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό,
> b.. σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή,
> c.. εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows).
> d.. μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.
> Εφαρμογές & Σχολικά βιβλία:
> Οι εφαρμογές του Σχολίνουξ
>
> Εκπαιδευτικό Λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
> a.. Αγγλικά για αρχάριους
> b.. Ηροδότου Ιστορία
> c.. Ιστορία
> d.. Ομηρικά Έπη
> e.. Πληροφορική
> f.. Βιολογία A'
> Ελεύθερο Εκπαιδευτικό Λογισμικό
> a.. Kig (για τα Μαθηματικά - Γεωμετρικές κατασκευές)
> b.. KAlgebra (για τα Μαθηματικά - Άλγεβρα & Γραφικές Παραστάσεις)
> c.. Kalzium (για τη Χημεία - Προβολή στοιχείων, χημικών ενώσεων κλπ)
> d.. KBruch (για τα Μαθηματικά - Κλάσματα)
> e.. KMplot (για τα Μαθηματικά - Γραφικές παραστάσεις)
> f.. KGeography (για τη Γεωγραφία - περιλαμβάνει πληροφορίες και για την Ελλάδα)
> g.. Gperiodic (για τη Χημεία - Προβολή περιοδικού πίνακα στοιχείων)
> h.. Stellarium (για την Αστρονομία - Ένα πλανητάριο)
> i.. KStars (για την Αστρονομία)
> j.. KTurtle (για την Πληροφορική - Προγραμματισμός LOGO)
> k.. Marble (για τη Γεωγραφία - Τρισδιάστατη Υδρόγειος)
> l.. Step (για τη Φυσική - Δημιουργία πειραμάτων)
> m.. Tuxpaint (για τη Ζωγραφική/Εικαστικά)
> n.. JClic (Δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων)

more...

Thursday, September 17, 2009

how to open .eps files in windows...

GIMP is capable of opening EPS files if ghostscript is installed on your system.

# Download Ghostscript from following url for your operating systm.
(download Download gs851w32.exe if using ms-windows)
http://sourceforge.net/project/showf...ease_id=321615

# Install it, go to /bin directory of where you installed ghostscript
# copy all exe files (may be 2 or 3 etc) and paste in gimp's roo directory (where gimp is installed)
# restart gimp and try opeing eps, ps, pdf etc files

Το OLPC πήγε στη Σμίνθη... !!!

... http://www.re-public.gr/if/

Ένα σχολείο στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί από χθες 20 OLPC XO-1 σε μία του τάξη, ένα για κάθε παιδί. Μερικά από τις τελευταίες ενέργειες που έγιναν πριν την αποστολή τους, είναι η τελική αναβάθμιση των μαθητικών υπολογιστών που στάλθηκαν στην Σμίνθη. (Περισσότερα στο http://www.re-public.gr/if/?p=204 ) και η μετάφραση στα Ελληνικά των εγχειριδίων χρήσης για το XO και το Sugar (Περισσότερα στο http://www.re-public.gr/if/?p=202 )

Η Διονυσία, καθηγήτρια στη Σμίνθη, περιγράφει κάπως έτσι την 1η μέρα που έφτασαν τα OLPC XO-1 στο σχολείο...(παρακαλεί η επισυναπτόμενη φωτογραφία να μην δημοσιευτεί) " Δεν θα ισχυριστώ ότι εγινε χαμος... Το αντίθετο: τα συνήθως ζωηρότατα πιτσιρίκια μου έμειναν κυριολεκτικά άφωνα... Δεν τα ειχα προειδοποιήσει οπότε στην έκπληξη οφείλετε η τόση ψυχραιμία τους, και νομίζω οτι θα πάρει μια δυο μέρες ακόμα μέχρι να το χωνέψουν οτι δεν τους κάνουμε πλάκα, οτι θα τα χουν "δικά τους" ως τον Ιούνη.

Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα εξοικιώθηκαν, με το που τους είπα οτι "σηκώνεις τα αυτάκια" τα είχαν ανοίξει και αναψει ολα. Ειναι σαφές οτι τα παιδικά χεράκια είναι πολύ πιο γρήγορα απο τα δικά μας σ αυτό το πληκτρολόγιο! Άλλαξαν τα ονόματα και τα ανθρωπακια τους, τα πιο πολλα πηραν μόνα τους πρωτοβουλία να κάνουν επανεκκίνηση, και ενθουσιάστηκαν όταν διαπιστωσαν οτι "βλέπονται" μεταξύ τους, στην γειτονιά τους. Κάμποσα πρέπει να χουν ήδη γίνει φίλοι μεταξύ τους και άκουστηκε το "Χελοου" του "Speak" κάμποσες φορες. Ανοίξαμε όλοι μαζι την "Εγγραφή", διάλεξε το καθένα ένα χρώμα γραμμάτων και αλληλοκάλεστηκαν. Την ώρα που κάποια διαπίστωναν ότι μπορούν να γράφουν μαζί, χτύπησε για διάλειμμα. Ο Τζόσκουν, ο συνήθης "καπετάν φασαρίας" μας, ήταν ο μόνος που μίλησε για να πει "ωχ, κουδούνι! κριμα..." Η Τζανσού ήρθε και με βρήκε με το λαπτοπάκι αγκαλιά για να ρωτήσει, βεβαιωθεί, πιστέψει, ότι μπορεί να το ανοίξει σπίτι και να κάνει ότι θέλει...
Αύριο θα οργανωθούμε για να δουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν το κομπιουτεράκι στην τριγωνομετρία με την οποία ξεκινάμε τα μαθήματά μας. Ανυπομονώ να δω πόσες εφαρμογές θα έχουν ανακαλύψει μόνα τους ως αύριο. Τη φωτογραφία που σας στελνω την βγάλαμε όταν ήρθε να μας δει ο Διευθυντής μας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην βγει στο διαδίκτυο (τουλάχιστον για την ώρα) γιατί φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών και δεν τα έχω ενημερώσει, ούτε τους έχω ζητήσει την άδεια. Σας υπόσχομαι οτι τις επόμενες μέρες θα σας στείλω άλλες..."